Χριστούγεννα στον Καπνικό Σταθμό

Χριστούγεννα στον Καπνικό Σταθμό
Χριστουγεννιάτικο Χωριό Hits: 2916

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου θα μπει φέτος σε όλα τα σπίτια των πολιτών! Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας και ο Δήμος Κατερίνης πρωτοστατούν και οργανώνουν το πρώτο ψηφιακό Χριστουγεννιάτικο Χωριό!

Κώστας Κουκοδήμος, Δήμαρχος Κατερίνης: Συγχαίρω τους συνδημότες μου για την καινοτόμο τους δράση. Η Δημοτική μας αρχή κι εγώ προσωπικά αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή την όμορφη αυτή πρωτοβουλία διότι πρόκειται για μια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης η οποία ειδικά τις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύουμε θα συμβάλλει σημαντικά στην ψυχική ανάταση των πολιτών, μικρών και μεγάλων.

Μπορεί η λέξεις Covid, lockdown, ΜΕΘ και καραντίνα, ειδικά τον τελευταίο καιρό, να έχουν την τιμητική τους και το άκουσμά τους από μόνο του να επηρεάζει τη διάθεσή μας η ακόμη και την υγεία μας, να περιορίζει την ελευθερία μας και να προκαλεί φόβο, εκνευρισμό και θυμό.

Ομως, τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει για τους δραστήριους πολίτες της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας! Πίσω από την κλειδωμένη καγκελόπορτα του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, από τις αρχές του Νοέμβρη, καθημερινά, μικρές ομάδες 2-3 ατόμων εργάζονται πυρετωδώς και ετοιμάζουν το 7ο Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου, σαν να μην συμβαίνει τίποτα! 

“Δεν παραιτούμαστε και προ πάντων δεν φοβόμαστε! Για μας είναι αδιανότητο να μην γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα, να μην ακουστούν τα κάλαντα, να μη στηθούν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και η Φάτνη, να μην ακουστεί η φωνή του Αη Βασίλη ή να στερηθούμε την μοναδική ομορφιά της φιλόξενης αυλής του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης! Ολα θα ετοιμαστούν κανονικά, όπως κάθε άλλη χρονιά, χωρίς καμία παράλειψη” μας εξηγεί ο Ηλίας Τσολακίδης, ένα από ηγετικά στελέχη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ομάδας και μετά από συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή, φέτος, επειδή οι εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι υποχρεωτικά περιορισμένες, ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης θα μετατραπεί σε έναν ψηφιακό τόπο από όπου θα μεταδίδονται μέσω livestreaming, σε πραγματικό χρόνο, ποικίλες δραστηριότητες: Ο Αη Βασίλης θα διαβάζει καθημερινά ένα παραμύθι από την αυλή, καθισμένος δίπλα στη φωτιά. Στην Παραμυθούπολη, η Λήδα με την Αθηνά, θα παίζουν μία θεατρική παράσταση. Στην αίθουσα κατασκευών θα φτιάξουμε με απλά υλικά χριστουγεννιάτικα μοτίβα. Στο Αράνι ο Αλέξανδρος με την Νάντια θα μας τραγουδήσουν παραδοσιακά κάλαντα ενώ κάθε βράδυ στις 7 θα σηκώνουμε από την αυλή 10 πανέμορφα αερόστατα για να φωτίσουν τον ουρανό  και να τα χαρούν όλα τα παιδιά της πόλης από το μπαλκόνι του σπιτιού τους.

Οι εικόνες αυτές θα συμπληρώνονται και από άλλες γωνιές της πόλης για να καταλήξουν σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία θα διατίθεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Κατερίνης, στα κοινωνικά δίκτυα και στην τηλεόραση.

“Κακά τα ψέματα! Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά! Εμείς, αποφασίσαμε να μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη γιατί στα εύκολα όλοι μπορούν! Και επειδή υποσχεθήκαμε, κυρίως στους εαυτούς μας, να μην στερήσουμε τη χαρά των εορτών από κανένα παιδί, φέτος θα γιορτάσουμε διαφορετικά! Μα θα γιορτάσουμε! Η αυλή του Καπνικού Σταθμού και όλοι οι χώροι του θα στολιστούν κανονικά και με την ίδια μεγαλοπρέπεια και σχολαστική φροντίδα, όπως κάθε άλλη χρονιά και την εικόνα αυτή θα την μεταφέρουμε στα σπίτια όλων των πολιτών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κι αν πάλι, εκείνο το διάστημα το επιτρέψει οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Τσιόρδας, θα ανοίξουμε τις πόρτες του Καπνικού Σταθμού για να μπουν λίγα  μικρά παιδιά και να γευτούν τις λιχουδιές που θα τους έχουμε ετοιμάσει” μας λέει με ενθουσιασμό ο Γιώργος Κωτίδης, επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του Χριστουγεννιάτικου Χωριού.

Καλούμε παιδαγωγούς, καλλιτέχνες, μουσικούς, εθελόντριες και εθελοντές που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτό το όμορφο εγχείρημα να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας email στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Ηδη άρχισαν να συγκροτούνται οι πρώτες ομάδες εργασίας, να διαμορφώνεται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ενώ την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μας διαδικτυακή συνάντηση. Ολιγομελείς ομάδες 2-3 ατόμων διεκπεραιώνουν καθημερινά εργασίες, όπως στολισμός αιθουσών και αύλειου χώρου, μεταφορά αντικειμένων, προετοιμασία υλικών κλπ. Κάθε βοήθεια και στον τομέα αυτό είναι ευπρόσδεκτη. Εννοείται, πάντα με μάσκα και τις απαραίτητες αποστάσεις.

 

Print